Міфи про грип

  1. При температурі потрібно робити оцтові обгортання

Ні в якому разі. З тієї ж причини, що і горілчані розтирання: дитяча шкіра сильно вбирає все, що на неї наносять, і до інфекції приєднується оцтове отруєння або навіть алкогольне сп’яніння. Тому ніколи ні горілкою, ні оцтом не слід розтирати малюка.

  1. Для профілактики грипу потрібно давати антибіотики

Антибіотики при грипі (якщо немає бактерійної інфекції – ускладнення) протипоказані, тому що на віруси не діють.

  1. У кімнаті малюка з підвищеною температурою тіла має бути тепло

Ні. Якщо в кімнаті буде тепло, організм перестане з диханням віддавати зайве тепло, тобто підвищену температуру, і навпаки: буде прохолодно – температура буде «йти». Тому в кімнаті має бути близько 18 С. Щоб не заморозити дитини, вона повинен бути тепло одягнена.

  1. Ефективне лікування лихоманки – клізма з холодною водою

Навпаки. Будь-який холод при контакті з тілом викликає спазм судин шкіри, а при спазмі віддача тепла зменшується, воно накопичується в тілі і відбувається перегрів. З цієї ж причини не можна робити холодні обгортання і використовувати вентилятор.

  1. Грип швидше пройде, якщо робити гірчичники і банки

Те, що ці відволікаючі процедури допомагають – не доведено. Єдине, від чого малюкові після них стає легше, це від того, коли їх знімають.

  1. Від нежитю лікує солоний розчин

Тільки в дуже слабкій концентрації – як у фізіологічного розчину, який можна придбати в аптеці (це розчин з 0,9 г солі на літр води). Якщо ж концентрація буде більше, як це найчастіше і роблять домашні «лікарі», то слизова носа пересушиться, і закладеність носа з часом посилиться.

Матеріал підготували: Горенко Н.Б., Гончарук Р.І.