Напередодні грипу: діти хворіють важче

У дітей є свої особливості перебігу грипу. Він у них протікає важче, ніж у дорослих. Близько 20% потрапляють до лікарень з ускладненнями: запаленням легенів, середнього вуха, часто виникають серйозні загострення хронічних легеневих захворювань, наприклад, бронхіальної астми. Особливо беззахисні перед грипом маленькі діти. Максимальний ризик для життя грип представляє для малюків до півроку. У віці від 6 місяців до 2 років ризик захворювання на грип помітно знижується (майже в 2,5 рази), але тяжкість хвороби залишається досить істотною.

 Грип у дітей починається з високої температури – до 39-40 ° С, і швидко розвиваються симптомів інтоксикації – головний біль, запаморочення, блювоти, болю в животі, носових кровотеч, підвищеної чутливості шкіри, збудження або адинамії і сонливості. При високій лихоманці у деяких спостерігаються марення, галюцинації, сильний озноб, судоми.

У новонароджених і дітей перших місяців життя грип найчастіше протікає стерто: на тлі нормальної або підвищеної до 37 ° С температури лише утруднюється носове дихання, з’являється занепокоєння або млявість, вони відмовляються від грудей і зригують.

Отже, ви припускаєте, що, швидше за все, у дитини грип. Потрібно вживати термінових заходів для його лікування. Звичайно, відразу ж викличете лікаря додому. Але що робити до його приходу?

Що робити з температурою? Підвищення температури – це захисна реакція у відповідь на потрапляння в організм віруса чи мікроба: віруси не в захваті високої температури і перестають розмножуватися. Пам’ятайте лише про те, що висока температура провокує втрату організмом рідини, тому «терпіти» її можна лише тоді, коли дитина багато п’є і коли в кімнаті прохолодне і несухе повітря.

А коли все-таки потрібні жарознижуючі ліки?

  1. Коли дитина погано переносить температуру.
  2. Коли у дитини є хвороби нервової системи або якщо раніше на тлі підвищеної температури у малюка були судоми.
  3. Знижувати потрібно будь-яку температуру вище 38,5 ° С

З жарознижуючих медикаментів найбільш ефективні проти грипу ліки, що містять парацетамол або ібупрофен. Вони можуть бути в різних формах. Таблетки зазвичай випускають для дорослих: вони гіркі, тому діти не люблять їх пити. Виберіть, наприклад, парацетамол в формі солодкого сиропу – тут з прийомом не буде ніяких проблем.

Якщо дитина відмовляється від прийому ліків або якщо у неї блювота, віддайте перевагу свічкам. Після вживання ліків температура, як правило, знижується протягом 30-45 хвилин. Якщо ж цього не сталося, порадьтеся з лікарем або обов’язково викликайте швидку допомогу.

Що пити?

Крім температури, батьки повинні приділяти особливу увагу заповненню втрат організмом рідини. Справитися з цим завданням допомагає рясне пиття. Звертайте увагу на температуру напою: щоб він швидше подіяв, вона повинна бути рівною 36 ° С, тобто нормальній температурі тіла.

Що крапати в ніс?

Головне завдання батьків: запобігти висиханню слизу в носі, він захищає слизову від пошкодження. Судинозвужувальні краплі, які часто застосовують при грипі, хороші як крайній захід – коли зовсім вже нічим дихати, коли в будинку жарко і дихання відкритим ротом небезпечно для легень. Але взагалі краще від них відмовитися: вони можуть викликати звикання. Спочатку все стає добре – ніс дихає, а потім – дуже погано: зникає слиз, але набряк збільшується, знову потрібно капати, і так до нескінченності. Запобігти висиханню слизу найпростіше звичайним сольовим розчином.

Матеріал підготували: Горенко Н.Б., Гончарук Р.І.