ВАКЦИНАЦІЯ: ЗА ЧИ ПРОТИ?

Архів

11 грудня 2019 року на кафедрі педіатрії та дитячих інфекційних хвороб (зав. кафедри – професор Олена Колоскова) відбувся воркшоп «Вакцинація: за чи проти?». Метою заходу було поширення інформації про сучасні підходи до проведення щеплень, обґрунтування їх необхідності, розвінчування міфів щодо вакцинації та висвітлення реальних загроз життю та здоров’ю дитини в разі відмови батьків від її проведення. Захід відбувся за участі батьків дітей, що знаходяться на лікуванні в обласній дитячій клінічній лікарні, студентів 6-курсників та лікарів-інтернів спеціальності «педіатрія». Модератором заходу виступила лікар-інфекціоніст дитячий, професор Лорина Іванова.

Жваву дискусію, емоційне обговорення та цілий ряд актуальних питань викликало інформаційне повідомлення доцента Миколи Гараса, в якому  висвітлені актуальні факти щодо захворювань, запобігти яким можна за допомогою вакцинації, що є особливо актуальним на тлі тривалого спалаху кору та реєстрації випадків дифтерії в Україні. Асистент Інна Горбатюк зупинилася на практичних питаннях підготовки дітей до вакцинації. Асистент Леся Романчук акцентувала увагу присутніх на тактиці батьків у разі появи несприятливих подій після імунізації. Родзинкою заходу стала демонстрація лікарями-інтернами спеціальності «педіатрія»   симуляційного сценарію –  проведення вакцинації немовляті.

Під час заходу всі бажаючі і, зокрема, батьки мали змогу почути вичерпні відповіді на задані питання та отримати інформаційні листівки.

Також були продемонстровані результати попередньо проведеного анонімного опитування батьків стосовно їх ставлення до вакцинації.

Насамкінець,  всі присутні висловили вдячність організаторам заходу та наголосили на доцільності  проведення таких воркшопів і надалі з метою  подальшого пропагування  специфічної профілактики інфекційних захворювань у дорослих та дітей.